Thema's

Wat is de OVSE?

  1. Laatst bijgewerkt op

De Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE) verzekert de veiligheid van een geografische regio die zich uitstrekt van Vancouver tot Vladivostok. Ze telt 57 deelnemende Staten van Noord-Amerika, Centraal-Azië en Europa. Ze is erkend als regionale organisatie in de zin van Hoofdstuk VIII van het Handvest van de Verenigde Naties. De OVSE is een instrument van early warning, conflictpreventie, crisisbeheer en post-conflict wederopbouw in het OVSE-gebied. Zoals de naam al laat vermoeden heeft deze internationale organisatie als doel de veiligheid via samenwerking te verzekeren. De OVSE bekijkt veiligheid vanuit een alomvattende invalshoek, de zogenoemde "comprehensive security", die bestaat uit drie dimensies:

 
Veiligheidsdimensie

De activiteiten die met de eerste veiligheidsdimensie verband houden zijn toegespitst op politico-militaire vraagstukken enerzijds en grensoverschrijdende bedreigingen anderzijds.

De OVSE heeft betreffende de politico-militaire vraagstukken tot doel militaire veiligheid en stabiliteit in Europa te versterken. Hiervoor grijpt de organisatie in de eerste plaats terug naar het ‘Document van Wenen’, hetgeen de politieke verbintenissen van de deelnemende Staten heeft vastgelegd via een systeem van informatie-uitwisseling en verificatie-maatregelen. Andere thema’s betreffen wapencontrole, proliferatie van wapens van klein kaliber en munitie, proliferatie van massavernietigingswapens, vrouwen, vrede en veiligheid en de democratische controle op veiligheidstroepen.

Meer informatie vindt u op de website van de OVSE.

Wat betreft grensoverschrijdende bedreigingen, houdt de OVSE zich ook bezig met dossiers rond politie, de strijd tegen terrorisme, de verdediging en het beheer van grenzen en cyberveiligheid.

Meer informatie hierover is te vinden op de website van de OVSE, namelijk over:

 
Economische en Milieudimensie

Omdat economische welvaart van essentieel belang is voor de stabiliteit, richt de OVSE haar aandacht op de bevordering van een gezond economisch klimaat in de deelnemende Staten. Ze is actief op de volgende gebieden: bestrijding van witwaspraktijken en van de financiering van terrorisme, bevordering van goed bestuur, anders kunnen steun aan een goed uitgebouwd en veilig vervoer, bijstand aan het migratiebeheer, bevordering van een geïntegreerd waterbeheer, steun aan het verwijderen van gevaarlijk afval, de tenuitvoerlegging van het Environment and Security Initiative (ENVSEC), bevordering van en steun aan de dialoog over energiezekerheid.

Meer informatie vindt u in dit factsheet.

 
Humane dimensie

In het kader van de derde dimensie stimuleert de OVSE het democratisch overgangsproces, de invoering van de rechtsstaat, de bescherming van de mensenrechten en van de individuele vrijheden, de vrijheid van de media, onderwijs, en de strijd tegen alle vormen van illegale mensenhandel. Op dit gebied is het Office for Democratic Institutions and Human Rights (ODIHR) het belangrijkste orgaan dat belast is met de bevordering van de rechten van de mens en de democratie binnen de OVSE. Om de democratische overgang te bevorderen, organiseert het ODIHR/de OVSE internationale verkiezingswaarnemingsmissies en leidt ze projecten die bevorderlijk zijn voor het correcte verloop van verkiezingen. Deze taak behelst de voorbereiding tot en met de opvolging van de verkiezingen. De activiteiten van de OVSE ten gunste van de mensenrechten zijn toegespitst op een aantal punten: het waarborgen van de vrijheid van beweging, garanties tegen folterpraktijken, vrijheid van godsdienst en overtuiging en bestrijding van mensenhandel.

De verplichtingen van de Deelnemende Staten vindt u op de website van de OVSE.

 
Activiteiten

  • missies op het terrein: de OVSE zet ongeveer 2300 mensen in voor 18 missies en activiteiten op het terrein. Zij zijn actief in Oost-Europa, Zuidoost-Europa, de Kaukasus en Centraal-Azië (in 2016). Het personeel van de OVSE is werkzaam "op het terrein" om de politieke processen te faciliteren, conflicten te voorkomen of op te lossen en om de civiele maatschappij en de rechtsstaat te promoten.
     
  • verkiezingswaarnemingsmissies: conform de verbintenissen van de OVSE moeten de deelnemende Staten de Organisatie voor Democratische Instellingen en Mensenrechten (ODIHR), als autonome instelling van de OVSE, uitnodigen om bij verkiezingen als waarnemer op te treden. De grondbeginselen die de 57 deelnemende Staten hebben onderschreven, zijn: universaliteit, gelijkheid, rechtvaardigheid, vertrouwelijkheid, vrijheid, transparantie en verantwoordelijkheid. Op het terrein volgen de deskundigen het hele verkiezingsproces: administratieve organisatie, politieke campagne, verslaggeving in de media en mensenrechtenvraagstukken.